Όταν Καύσης Ξυλου Είναι Καλό!

άνθρακα άνθρακα άνθρακα

Στην Κύπρο χρησιμοποιούμε πολλά κάρβουνα - για να ψήσουμε το κρέας. Αλλά η KTV Green Enterprises, μια εταιρεία που εδρεύει στο ορεινό χωριό Κάμπος, προτείνει μια άλλη χρήση άνθρακα - για την πρόληψη της ρύπανσης και την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, τη διατήρηση των υδάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι, όμως, ο ίδιος ξυλάνθρακας που χρησιμοποιούμε για τη σχάρα μας.

Ενώ ο ξυλάνθρακας, όπως γνωρίζουμε, είναι καλό για καύση, ο βιοχάλυβας - ο βραχίονας για τον βιολογικό ξυλάνθρακα - έχει διαφορετικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κυρίως για θάβωμα στο έδαφος, χωρίς καύση.

"Το Biochar δημιουργείται με τη συλλογή νεκρών αποβλήτων ξύλου από τα δάση και την καύση του. Αυτό εξομαλύνει τα δάση για τις τοπικές κοινότητες και παρέχει τοπική απασχόληση », εξήγησε ένας από τους διευθυντές του KTV, Μάριον Παπασολωμόντο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αμφιβολίες. Μπορεί να καίει το ξύλο ακόμα και να είναι καλό; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, προετοιμάζεται νομοθεσία που απαγορεύει ορισμένους τύπους σόμπων ξύλου. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για το καθαρό αέρα, η κυβέρνηση προτείνει την απαγόρευση της πώλησης ρυπογόνων καυσίμων και την εξασφάλιση της πώλησης μόνο των καθαρότερων σόμπων έως το 2022.

"Παρόλο που μόλις συζητήσαμε, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: μόνο μία από τις τελευταίες" οικολογικές "εστίες ξύλου - εκείνες που πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές δοκιμές - μπορεί να παράγει περίπου έξι φορές περισσότερη ρύπανση σωματιδίων από ένα σύγχρονο φορτηγό ντίζελ ή 18 φορές περισσότερο από ένα σύγχρονο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο ", ανέφερε η Daily Mail στις 29 Ιανουαρίου, αντανακλώντας τις ανησυχίες του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ξύλινες σόμπες, η καύση του ξύλου σημαίνει πάντοτε την υλοτόμηση δέντρων και δεν είναι μια πρακτική υποστήριξη των περιβαλλοντολόγων.

Το Biochar είναι διαφορετικό. Δεν δημιουργείται με τη χρήση ανοικτής φωτιάς, αλλά με μια διαδικασία που ονομάζεται πυρόλυση. Η διαφορά είναι ότι δεν εμπλέκεται οξυγόνο, και τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κλειστό κλίβανο, έτσι δεν υπάρχει ρύπανση.

Βιομηχανική κάμινο

Ένας γεμάτος καυστήρας Biochar είναι έτοιμος να φουσκώσει.

«Σκεφτείτε το να μαγειρεύετε το κλεφτικό», είπε ο Παπασολωμόντος. "Πρέπει να σφραγίσετε το φούρνο και η θερμότητα και η πίεση μαγειρεύουν αργά το κρέας. Κάνετε το ίδιο με το ξύλο. "

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το ξύλο έχει γίνει λάδι, συνθετικό αέριο - γνωστό ως syngas - και ένας τύπος ξυλάνθρακα - βιοχρωματικός.

Το συγγά και το πετρέλαιο που δημιουργείται από την πυρόλυση στον κλίβανο αποσταθεροποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία της διαδικασίας, επομένως δεν απαιτείται επιπλέον καύσιμο.

Δεδομένου ότι η μαύρη ουσία υπήρξε κάποτε φυτό, περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών που τα φυτά έχουν και όταν αναμειγνύονται με το έδαφος αυτά προστίθενται σε αναπτυσσόμενα φυτά.

Αλλά λόγω της πορώδους δομής της, αυξάνει επίσης τις θέσεις στις οποίες θρέφουν τα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Με άλλα λόγια, ο ξυλάνθρακας σχηματίζει ένα στρώμα γύρω από το φυτό το οποίο περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε το εργοστάσιο να έχει μόνο το καλύτερο από το οποίο μπορεί να επιλέξει.

"Όπως τα στεροειδή, αντλώντας το αγαθό στο εργοστάσιο", εξηγεί ο Παπασολωμόντος.

Επιπλέον, το στρώμα διατηρεί το νερό.

Όπως είπε ο διευθυντής της εταιρείας, παράγεται με τη χρήση οργανικών απορριμμάτων, όπως πεσμένα κλαδιά, και άλλων αποβλήτων ξύλου από χωριά.

Η εταιρεία έχει καταθέσει τη βοήθεια των ηγετών της κοινότητας και των κατοίκων του χωριού για να συλλέξει τα απόβλητα και να τα φέρει σε ένα σημείο συλλογής.

Στην Κύπρο, υποστηρίζει η εταιρεία, υπάρχουν επίσης περιοχές με δέντρα που είναι πολύ κοντά και πρέπει να αραιωθούν.

Dave Garnett

David Garnett - Διευθύνων Σύμβουλος της KTV Green Enterprises.

"Μετά το 1974, φυτεύτηκαν πολλά δέντρα και τώρα, 45 χρόνια αργότερα, έχουν μεγαλώσει και αγωνίζονται για το διάστημα. Σε μερικά σημεία, επτά στους δέκα πρέπει να αφαιρεθούν », δήλωσε ο Dave Garnett, διευθύνων σύμβουλος της KTV.

"Αν δεν αφαιρεθούν, θα πεθάνουν απλά. Συχνά η παρουσία πάρα πολλών δέντρων είναι ο πραγματικός λόγος για μια μεγάλη δασική πυρκαγιά. Πρόκειται για πρόβλημα παραμέλησης. Το τμήμα δασοκομίας δεν έχει τα μέσα να κάνει κάτι γι 'αυτό. "

Μπορεί να είναι κάτι που είπε ο διευθυντής για να δικαιολογήσει την υλοτομία των δέντρων;

Ο Ανδρέας Χρήστου από το δασικό τμήμα του υπουργείου Γεωργίας λέει ότι έχει δίκιο.

«Συμφωνούμε μαζί τους», είπε. "Το κλάδεμα είναι καλύτερο από τα δέντρα που καίγονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε άμεσα επειδή πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες, αλλά σύντομα σύντομα θα τα πουλήσουμε βιομάζα ».

Το Κόμμα των Πρασίνων συμφωνεί επίσης με την ιδέα των βιοκαυσίμων.

"Η βιομάζα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη δημιουργία ενέργειας και μπορεί να συμβάλει στη φυσική γονιμοποίηση του εδάφους, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Ελπίζουμε ότι ο βιοκαύρος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επερχόμενης απερήμωσης του νησιού, προσφέροντας λύσεις για την εξάντληση της χλωρίδας του νησιού και διασφαλίζοντας ότι τα βιολογικά, πράσινα απόβλητα χρησιμοποιούνται στο έπακρο και ανακυκλώνονται πίσω στη γη αντί για απλά καύση άχρηστα », σχολίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος Έφη Ξάνθου.

Ο κοινοτικός ηγέτης του Πύργου, όπου η επιχείρηση έχει τον πρώτο κλίβανο, είναι επίσης ευχαριστημένος με τη λειτουργία, λέγοντας ότι το χωριό και τρεις ή τέσσερις άλλοι στην περιοχή θα κάνουν ό, τι μπορούν για να το υποστηρίξουν, καθώς πιστεύουν ότι είναι καλό για την περιοχή.

Παραμένει να δούμε αν είναι κερδοφόρα και βιώσιμη. Προβλήματα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα χωριά είναι σχεδόν ερημικά και υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που είναι γύρω - και φυσικά ικανοί, όπως οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι - για να βοηθήσουν στη συλλογή ξύλου.

Η γραφειοκρατία παρεμποδίζει επίσης την πρόοδο και χρειάζεται χρόνος για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα.

Ο KTV τουλάχιστον πιστεύει ότι μπορεί και θα κάνει πολλά με τον πορώδη ξυλάνθρακα. Το πωλούν ήδη σε γεωργικές εταιρείες για την ανάμειξή τους με φυτά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φιλτράρει νερό από δεξαμενές, μετατρέποντάς το σε πόσιμο νερό, αφαιρώντας τυχόν ακαθαρσίες, επεξεργάζοντας τα λύματα και δημιουργώντας ηλεκτρική ενέργεια.

Όλα τα οποία θα κάνει η εταιρεία με τη βοήθεια των αμειβόμενων εργαζομένων, των εθελοντών, του τμήματος δασοκομίας και επίσης, σε μια περίπτωση, ενός επισκόπου - του επισκόπου της Ταμάσου με τον οποίο εργάζονται για τη συλλογή λυμάτων από μια αγροτική περιοχή.

Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρήση βιοχρωμάτων, που είναι ότι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για χιλιάδες χρόνια στον Αμαζόνιο. Οι κάτοικοι του Αμαζονίου το πρόσθεσαν μαζί με άλλα οργανικά και οικιακά απόβλητα εδώ και αιώνες για να τροποποιήσουν τον οριζόντιο ορίζοντα εδάφους σε ένα εξαιρετικά παραγωγικό και γόνιμο έδαφος που ονομάζεται Terra Preta.

Αλλά ο βιοχάλυβας έχει τους επικριτές του.

"Με τον ίδιο τρόπο που δεσμεύει βιοχρωματικά θρεπτικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι δεσμεύει οργανικούς ρύπους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη συσσώρευση ρύπων που αλλιώς ρέουν μέσω του εδάφους, λέει η ιστοσελίδα mindthesciencegap.

"Η βιοχρωμία έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο τα φυτοφάρμακα αποικοδομούνται στο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη φυτών, ή σε χειρότερο σενάριο, να συμβάλει στη δημιουργία εντόμων, ζιζανίων και μυκήτων ανθεκτικών σε φυτοφάρμακα. "

Και οι Almuth Ernsting και Rachel Smolker της Biofuelwatch υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς που έγιναν για τα βιοχρώματα δεν αντέχουν. "Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνθρακας στο έδαφος βελτιώνει την ανάπτυξη των φυτών, σε άλλες το καταστέλλει. Απλώς η ταφή του άνθρακα δεν έχει καμία σχέση με τις τεχνικές καλλιέργειας που δημιούργησαν teras pretas. "

KTV για ένα είναι βέβαιο ότι η βιοχρωμία είναι η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματά μας, τουλάχιστον τοπικά.

"Η τοπική γεωργία κυριαρχείται από ξεπερασμένες πρακτικές που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα. Τα λιπάσματα καλλιέργειας είναι επί του παρόντος ακριβά, ρυπογόνα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό που είναι ένα σπάνιο εμπόρευμα ", λέει η εταιρεία.

"Η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να επιτρέψει εξοικονόμηση νερού έως και 50 τοις εκατό, να μειώσει τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα κατά 40 τοις εκατό και να αυξήσει τις αποδόσεις έως και 120 τοις εκατό."

Το άρθρο αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Cyprus Mail στις 04/02/2019, κάντε κλικ στο κουμπί εδώ για να έχει πρόσβαση σε αυτό. Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το Biochar; Διαβάστε το επόμενο άρθρο εδώ.
elGreek
en_GBEnglish elGreek